Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Zamestnanci vítajú najmä vyšší príspevok na stravu, benefity rozhodujú pri ich výbere práce
Uverejnené  22.03.24  v 

Zamestnanci vítajú najmä vyšší príspevok na stravu, benefity rozhodujú pri ich výbere práce

Keby si zamestnanci sami mohli vybrať zamestnanecké benefity, ako prvý by volili optimálny príspevok na stravu vo výške 7,80 €. Vyplynulo to z nášho exkluzívneho prieskumu. Ten tiež potvrdil, že pre väčšinu zamestnancov hrajú pri zvažovaní pracovnej ponuky významnú rolu práve benefity od zamestnávateľa.

Ak by si zamestnanci sami mohli vybrať benefity, ktoré im z našej ponuky najviac vyhovujú, väčšina z nich - až 68 percent - by si zvolila príspevok na stravovanie vo výške 7,80 €. Ukázal to exkluzívny prieskum Edenred, ktorý sme v januári urobili cez našu aplikáciu. Prieskumu sa zúčastnilo 1 612 respondentov.

19 percent Slovákov by si v roku 2024 vybralo príspevok na rekreáciu v peňaženke Dovolenka na karte Edenred a 14 percent opýtaných by ako prvé volilo príspevok na darčeky a voľnočasové aktivity v peňaženke Benefits na karte Edenred.

„Ide o cenné dáta, ktoré určite pomôžu zamestnávateľom optimálne nastaviť zamestnanecké benefity tak, aby vyhovovali každému zamestnancovi. Spravovanie benefitov je s naším riešením jednoduché a navyše peniaze investované do zamestnancov nemusia podliehať zdaneniu,“ povedala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Riešenie pre každého

Prieskum priniesol aj ďalšie zaujímavé údaje. Napríklad až 54 percent Slovákov sa pri zvažovaní, či prijme pracovnú ponuku, rozhoduje okrem platu aj podľa druhu a výšky benefitov, ktoré zamestnávateľ poskytuje.

„Minulý rok tretina zamestnancov oceňovala príspevok na nákup darčekov. Viac ako pätina opýtaných – až 28 percent – si najviac pochvaľovala príspevok na stravu. Tretím najoceňovanejším benefitom v roku 2023 bola možnosť flexibilného pracovného času a práce z domu,“ doplnila L. Bachratá.

Zamestnanci ďalej pozitívne hodnotili benefity, ktoré boli určené na relax (9 percent opýtaných), na podporu zdravia (9 percent opýtaných), príspevok na zdravie, kultúru a šport (3 – 4 percentá) a možnosť využívať služobné auto na súkromné účely (2 percentá).

Nepeňažné benefity

Iba minimum zamestnávateľov - 4 percentá - poskytuje zamestnancom viac ako sedem druhov nepeňažných benefitov. Ďalších 18 percent poskytuje aspoň štyri nepeňažné benefity a väčšina slovenských zamestnávateľov (78 percent) neposkytuje žiadny alebo maximálne tri nepeňažné benefity.

„Naše skúsenosti ukazujú, že ideálna je vhodná kombinácia peňažných a nepeňažných benefitov, a to ako z pohľadu optimalizácie daní, tak z pohľadu spokojnosti a lojality zamestnancov,“ skonštatovala riaditeľka odboru pre styk s verejnosťou spoločnosti Edenred.

V Edenred máme s pomocou pre zamestnávateľov pri nastavovaní odmeňovania a zamestnaneckých benefitov bohaté skúsenosti. Naši špecialisti svoj čas a vedomosti radi venujú každému, kto prejaví záujem. Spojte sa s nami, dohodnite si termín nezáväznej konzultácie a sami sa presvedčíte, že riešenia Edenred sú výhodné pre zamestnávateľa aj pre jeho zamestnancov.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram