Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Žiť ekologicky a zároveň šetriť: Dá sa to?
Uverejnené  16.03.23  v 

Žiť ekologicky a zároveň šetriť: Dá sa to?

Máte pocit, že kým šetrenie sa vás týka každý deň, téma ekológie je vám tak trochu vzdialená? Ak využívate Edenred služby, tak určite denne šetríte peniaze aj životné prostredie. Prirodzene a bez námahy.

Každý deň urobíme desiatky rozhodnutí, ktoré majú vplyv na náš život. Osobný, rodinný, pracovný aj na život planéty. Starať sa o to, aby bol dobrý a možný aj o 50 či o 500 rokov, nie je iba úlohou organizácií, politikov a aktivistov. Každý z nás prispieva svojím dielikom.

Samozrejme, že sa kvôli životnému prostrediu nemusíme hromadne vzdávať vecí, ktoré máme radi. V každodennom živote však môžeme meniť drobnosti, ktoré sa v globálnom meradle premenia na veľkú vec. Lebo všetko navzájom súvisí.

Zachráni nás 5R?

Obrázok už notoricky známeho kruhu piatich R, ktorý znamená Reuse (použiť znova), Recycle (zhodnotiť odpad), Repair (opraviť), Reject (odmietnuť) a Reduce (znížiť), si môžeme dať napríklad na chladničku. Zaručene začneme rozmýšľať a konať trochu inak. A navyše šetriť peniaze.

Lebo ak sa rozhodneme odmietnuť (reject) a nekúpiť si napríklad novú blúzku, ktorá by nám zlepšila náladu, ani ďalší mobil, budeme žiť ďalej príjemný každodenný život s desiatkami až stovkami ušetrených eur.

Šetriť sa dá aj nakupovaním bez obalov. Možnosť „natankovať“ si čistiace prostriedky a iný drogistický tovar do vlastných nádob, ponúkajú siete drogérií aj čerpacích staníc. A už v takmer každom meste je aspoň jeden bezobalový obchod. Dajú sa nájsť aj v online priestore.

Novinky v stravovaní

Výmena vecí, ktoré už nepotrebujeme, ale ešte môžu dobre slúžiť, teda swap, sa stala populárnym trendom. Takto sa vymieňa najmä oblečenie, no aj ďalšie veci.

To, čo je relatívne nové, je ekologizácia v stravovaní. Emitenti stravovacích lístkov vytvárajú alebo podporujú kampane, ktoré majú prispieť k zníženiu plytvania jedlom. Reštaurácie aj ľudia sa spájajú prostredníctvom aplikácií, aby sa podelili alebo získali jedlo navyše, ktoré by inak zbytočne skončilo v odpadkoch. A zase sa šetria peniaze.

Ďalšou eko novinkou v oblasti stravovania je ekologická stravovacia karta Edenred. „Je vyrobená z recyklovaných plastov a po skončení jej platnosti sa dá opäť recyklovať. Šetria sa tak energie aj prírodné a ľudské zdroje. Je určená pre všetkých našich klientov s cieľom spoločne prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy a k ochrane životného prostredia,“ povedala Lívia Bachratá, Public Affairs Director Edenred Slovakia.

Chutne, zdravo a lokálne

Každá jedna Edenred karta znamená zníženie odpadu o 3,18 g, pretože je vyrobená z priemyselného odpadu z tlače a obalov. Vďaka výrobnému procesu a krátkej dopravnej vzdialenosti znižuje uhlíkovú stopu a jej využívanie pomáha držiteľovi šetriť peniaze v každodennom živote. Edenred karta totiž prináša zľavy, odmeny, cashback pri platbe za obed a rôzne súťaže.

Každý Slovák vrátane bábätiek vyprodukuje ročne vyše 420 kg odpadu. Dobrá správa je, že sa zlepšujeme v separovaní. Ale recyklácia odpadu je náročná na energie, nezaobíde sa bez chemikálií a nejde o uhlíkovo neutrálny proces...

Preto je najlepšie produkovať odpadu čo najmenej. „Ekologická Edenred stravovacia karta je ďalším logickým krokom v našom smerovaní zameranom na ekologické služby, v ktorých sa neplytvá energiou, jedlom, prírodnými ani ľudskými zdrojmi a ktoré smerujú k znižovaniu objemu odpadu, k udržateľnosti a obehovému hospodárstvu,“ uzavrela L. Bachratá.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram