Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Workation – trend, ktorý preniká aj k nám
Uverejnené  18.08.23  v ,

Workation – trend, ktorý preniká aj k nám

Predchádzajúce roky v praxi potvrdili, že je možné plnohodnotne pracovať aj na diaľku. Mnohí z nás si dokonca na vlastnej koži odskúšali, že podávať pracovný výkon sa dá aj z ďalekej dovolenkovej destinácie. Teraz sa hlási o slovo nový fenomén, ktorý v sebe spája prácu a dovolenkové zážitky. Workation sa stáva zaujímavým zamestnaneckým benefitom.

Kým pracovať počas dovolenky nie je najvhodnejšie riešenie, ani keby to bola hodinka denne, workation v sebe spája benefity, ktoré prinášajú úžitok ako pre zamestnanca, tak pre zamestnávateľa. „Dovolenka by mala byť skutočnou dovolenkou, aby sa človek zregeneroval, znova naštartoval a aby sa potom do práce vrátil plný síl a chuti. Práca počas dovolenky, hoci aj krátkodobá, môže tento cieľ zmariť,“ povedala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.

Podľa nej je fenomén workation, ktorý preniká aj k nám, niečo úplne iné. „Umožňuje zamestnancom cestovať, respektíve byť mimo pracoviska, a zároveň pracovať. V dobe, keď work-life-balance získava na dôležitosti, sa stáva ideálnym pracovným benefitom, ktorý môže pomôcť prilákať a udržať si kvalitných a výkonných ľudí,“ je presvedčená L. Bachratá.

Čo to vlastne je?

Spájanie práce (work) a prázdnin (vacation) na prvé počutie nedáva zmysel. Buď sa pracuje, alebo oddychuje. Napriek tomu sa tieto dve zdanlivo protichodné aktivity dajú spojiť do jednej.

Mnoho prác sa totiž dá zvládnuť aj na diaľku. Človek sa ráno zobudí, umyje si zuby, zje raňajky, no namiesto do kancelárie si sadne v prenajatom domčeku na pláži na druhom konci zemegule, zapne počítač a začne si plniť svoje pracovné úlohy. Výlety, surfovanie na vlnách či čokoľvek si dopriava mimo svojho pracovného času. Takže nie je ani na dovolenke, počas ktorej (občas) pracuje, ale ani doma vo svojej „kamennej“ kancelárii, hoci robí rovnaké činnosti, akoby tam bol.

Nadnárodné spoločnosti na pracovných pozíciách, ktoré prácu na diaľku umožňujú, už majú s workation isté skúsenosti a potvrdzujú, že tento benefit má naozaj veľa plusov.

Nebol by však možný bez dostatočného technologického zázemia, technologickej podpory zo strany zamestnávateľa a rovnako ani bez obojstrannej dôvery. Zamestnávatelia, ktorí chcú poskytovať workation, musia mať bezpečnú sieť dizajnovanú na prácu na diaľku, zabezpečené koncové zariadenia a taktiež bezpečné externé úložisko dát, aplikácií a programov, aby sa k nim mohol zamestnanec dostať odkiaľkoľvek, ale zároveň aby k nim neprenikla nepovolaná osoba.

Silný benefit

Hoci takto na diaľku by sa teoreticky dalo pracovať aj 365 dní v roku (samozrejme, okrem víkendov, sviatkov a skutočnej dovolenky), workation alebo tiež workoliday či woliday zamestnávatelia umožňujú len na kratší čas – od niekoľkých dní do niekoľkých mesiacov. Je to logické, pretože dlhšia fyzická absencia v kancelárii, odlúčenie od kolegov, nadriadených a firemnej atmosféry môže zamestnávateľa a zamestnanca v konečnom dôsledku vzájomne vzďaľovať.

„Odporúčame zamestnávateľom, ktorým sa osvedčila práca formou home officu alebo remote work, uvažovať o workation ako o potenciálnom benefite. Pri správnom nastavení pravidiel fungovania im totiž takéto pracovné nomádstvo prinesie cenné benefity,“ pokračuje L. Bachratá z Edenred.

Workation totiž prináša pre tím inšpirujúce pracovné prostredie. Ideálny je pre ľudí, ktorí túžia pracovať, kariérne rásť, vzdelávať sa, ale zároveň cestovať, rozširovať si obzory, zažívať nové veci, čerpať inšpiráciu. „Workation ponúka jedinečnú príležitosť opustiť tradičné kancelárske prostredie a zároveň si plniť pracovné záväzky. Firmy, ktoré ho už zaviedli do svojej stratégie ľudských zdrojov, ho vnímajú ako atraktívny benefit, ktorý môže zvýšiť motiváciu a spokojnosť zamestnancov. Zároveň je to silný magnet pre zaujímavých uchádzačov o prácu. Je dokázané, že zmena pracovného prostredia a nové podnety prispievajú k zvýšeniu produktivity a kreativity zamestnancov. Na konci dňa sú tak spokojní všetci,“ dodáva L. Bachratá.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram