Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Vieme, ako sa Slováci stravujú na dovolenke
Uverejnené  18.08.23  v ,

Vieme, ako sa Slováci stravujú na dovolenke

Každý národ má iné typické dovolenkové zvyky. Náš prieskum prezradil veľa o tom, ako sa na dovolenke v zahraničí stravujú Slováci. Kvalitné jedlo je pre nich čím ďalej, tým dôležitejšie, ale svoju úlohu zohráva aj cena.

Tri desaťročia slobody, počas ktorých sa dovolenka v zahraničí stala bežnou súčasťou života, zásadne zmenili stravovacie návyky Slovákov. Už na rekreácie nechodíme s mäsom zavareným vo fľašiach a zásobou cestovín. Situácia sa zásadne zmenila.

Vyplynulo to z prieskumu Edenred, v rámci ktorého sme sa v júli online formou opýtali 1 657 kmeňových zamestnancov firiem a inštitúcií na spôsob, akým sa na dovolenke stravujú.

Takmer tretina (29 percent) opýtaných odpovedala, že si na dovolenku vyberá polpenziu. Ďalších 24 percent si objednáva len raňajky a 21 percent dáva prednosť plnej penzii.

Iba 16 percent respondentov si vopred rezervuje len ubytovanie a stravu počas pobytu si zabezpečuje v miestnych reštauráciách. Ďalších 7 percent opýtaných v našom prieskume odpovedalo, že si na dovolenku v zahraničí nosí vlastné jedlo.

Cena je stále dôležitá

Hoci si teda väčšina Slovákov stravu kupuje priamo na dovolenke, či už formou plnej penzie, polpenzie, raňajok alebo sa stravujú v miestnych gastroprevádzkach, cena stravy na dovolenke ostáva dôležitá.

Náš prieskum ukázal, že cenová dostupnosť je hlavným faktorom, ktorý vplýva na zvolenú formu dovolenkového stravovania, pre 32 percent zamestnaných Slovákov. Nasleduje flexibilita výberu (25 percent), kvalita miestneho jedla (24 percent) a napokon stravovacie zvyky v rodine (15 percent).

„Bez ohľadu na formu stravovania z výskumu vyplýva, že strava je pre Slovákov dôležitá. Plnohodnotné jedlo sa nám nespája len so zdravím, ale aj s oddychom, pohodou a relaxom,“ komentuje výsledky prieskumu Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Prekvapujúci výsledok

Áno, dáta príjemne prekvapili zistením, že kvalita stravy na dovolenke je pre väčšinu Slovákov dôležitá. Až 51 percent z nich uviedlo, že ovplyvňuje ich celkové dojmy z dovolenky, ďalších 22 percent dokonca potvrdilo, že strava je pre nich jedným z hlavných kritérií pri výbere dovolenky. Pre zvyšných 28 percent opýtaných je jedlo menej dôležité a svoj cieľ oddychu strave nijako neprispôsobuje.

Asi nie je možné vyhnúť sa porovnávaniu kvality a úrovne gastroslužieb doma a v zahraničí. Slováci to na dovolenke určite robia. Takmer polovica z nich (45 percent) je presvedčená, že slovenské služby sú už prakticky na rovnakej úrovni ako služby v obľúbených dovolenkových destináciách. Ďalších 12 percent si dokonca myslí, že na Slovensku sme na tom lepšie.

Naopak, 23 percent opýtaných zastáva názor, že Slovensko kvalitou gastroslužieb zahraničie zatiaľ len dobieha a 12 percent jasne vidí, že zahraničie má v tomto navrch.

„Sledovanie a porovnávanie kvality gastroslužieb je prirodzené a je dobré, že to ľudia robia. Jednak to rozširuje ich obzory a pomáha im to ľahšie si vybrať gastroprevádzku podľa svojich predstáv a zároveň to prirodzene posúva služby v stravovaní stále vpred,“ je presvedčená L. Bachratá.

Akú časť rozpočtu minieme na jedlo?

Prieskum Edenred taktiež poodhalil to, akú veľkú časť z rozpočtu na dovolenku Slováci prejedia. Z tých Slovákov, ktorí si dovolenku finančne plánujú, najväčšia skupina (31 percent) tvrdí, že strava im pohltí približne polovicu dovolenkového rozpočtu. Pre ďalších 20 percent je to menej ako polovica a u 8 percent opýtaných je to viac ako polovica rozpočtu. Zvyšných 42 percent respondentov si finančné plány na dovolenku nerobí.

„Náš prieskum potvrdil, že strava je významná položka v rozpočte rodiny, a to bez ohľadu na to, či sú doma, v práci alebo dovolenkujú. S nákladmi na dovolenku vrátane stravy či tábor pre deti si však môžu pomôcť napríklad rekreačným poukazom,“ uzavrela L. Bachratá z Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram