Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Obedová pauza: Malá prestávka s veľkým vplyvom na výkon a zdravie
Uverejnené  13.03.25  v 

Obedová pauza: Malá prestávka s veľkým vplyvom na výkon a zdravie

V pracovnom nasadení neraz zabúdame na obed. Obedová pauza sa zredukuje na rýchly snack pri počítači alebo sa dokonca úplne vynechá. Hoci sa môže zdať, že tým získate pár minút navyše na prácu, v skutočnosti si viac škodíte, než pomáhate.

Obedová prestávka zohráva kľúčovú úlohu nielen pri regenerácii tela, ale aj pri udržiavaní duševnej pohody a produktivity počas celého pracovného dňa. Podľa odborníkov by mala byť pauza na obed vnímaná ako neoddeliteľná súčasť pracovného dňa, ktorá podporuje fyzické aj mentálne zdravie.
„Krátka prestávka na obed umožňuje zamestnancom načerpať energiu, znížiť úroveň stresu a zvýšiť svoju výkonnosť. Kvalitný obed je investíciou do zdravia aj produktivity,“ hovorí Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v Edenred.

Vedecky potvrdené

Pravidelné prestávky na jedlo majú preukázateľne pozitívny vplyv na sústredenie, zlepšujú kognitívne funkcie a pomáhajú lepšie zvládať stresové situácie. Dôležité je dopriať si čas nielen na samotné jedlo, ale aj na krátky oddych od pracovného prostredia. To umožní mozgu vypnúť a potom sa sústrediť na ďalšie výzvy a úlohy.

Obedová pauza by nemala byť vnímaná len ako prestávka na jedlo, pretože je to tiež príležitosť urobiť niečo pre svoje zdravie a prepojiť zdravý životný štýl s podporou miestnej gastronómie.

Edenred karta ponúka jednoduchý spôsob, ako si dopriať kvalitné jedlo v širokej sieti reštaurácií po celom Slovensku. Vďaka množstvu akceptačných miest si každý môže vybrať jedlo podľa vlastných preferencií, či už ide o tradičné denné menu, vegetariánske pokrmy alebo zdravé fitness obedy. Práve táto rozmanitosť dáva zamestnancom možnosť jesť pestro a vyvážene, čo má dlhodobý pozitívny vplyv na ich zdravie.

Význam neformálnych stretnutí

Skúsenosti mnohých HR manažérov potvrdzujú, že zamestnávatelia, ktorí podporujú pravidelné obedové prestávky, prispievajú nielen k spokojnosti svojich zamestnancov, ale aj k vyššej efektivite tímu. „Prestávka na obed vytvára priestor na neformálnu komunikáciu medzi kolegami, posilňuje vzťahy na pracovisku a podporuje tímového ducha. Na druhej strane, vynechávanie obeda alebo stravovanie sa pri pracovnom stole môže mať negatívny vplyv na metabolizmus a prispievať k nezdravým stravovacím návykom. Plnohodnotná obedová pauza je preto dôležitým nástrojom prevencie proti prejedaniu sa a podporuje vedomé stravovanie,“ zdôrazňuje L. Bachratá.

Ako motivovať zamestnancov

Podčiarknuté a zrátané - obedová pauza by mala byť samozrejmosťou v každom pracovnom dni, pretože prináša množstvo benefitov pre fyzické aj duševné zdravie. Nezabúdajme, že pár minút na obed nie je stratený čas, ale je to investícia do nášho zdravia a výkonu, ktorá sa vráti v podobe lepších pracovných výsledkov a spokojnosti v práci.

Zamestnávatelia môžu zamestnancov motivovať k tomu, aby pravidelne a plnohodnotne obedovali tak, že im zabezpečia Edenred kartu, ktorá motivuje zamestnancov k pravidelnému stravovaniu, podporuje zdravé návyky a prispieva k celkovej pohode na pracovisku. Správa Edenred karty je veľmi jednoduchá a zamestnancom okrem motivácie k plnohodnotnému obedu ponúka ďalšie bonusy, napríklad zľavy, cash back či atraktívne súťaže.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram