Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Top pracovné benefity: Čo letí vo svete a čo oceňujú Slováci?
Uverejnené  24.02.23  v 

Top pracovné benefity: Čo letí vo svete a čo oceňujú Slováci?

Motivujúce odmeňovanie zamestnancov ako súčasť strategického plánovania firmy zvyšuje záujem dobrých uchádzačov o prácu aj jej konkurencieschopnosť. Aké benefity by nemali žiadnej spoločnosti chýbať?

Spôsobov, ako odmeňovať a motivovať zamestnancov a zvyšovať svoju atraktivitu na trhu práce, je takmer nekonečne veľa.

„Kľúčové je nastaviť si systém benefitov tak, aby mal z neho prospech zamestnávateľ aj zamestnanec. Doba sa neustále mení a s ňou aj nároky na pracovný výkon, ktorý by sa mal odzrkadľovať rovnako v systéme odmeňovania,“ hovorí Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Trendy v odmeňovaní

Plat, pozornosť nadriadených a systém odmeňovania nad rámec mzdy sú faktory, ktoré vždy rozhodovali a budú rozhodovať o spokojnosti zamestnancov.

Podľa údajov portálu profesia.sk sa v roku 2022, ale aj začiatkom roka 2023 väčšina zamestnávateľov snažila upraviť platy zamestnancom smerom nahor. Priemerná hrubá mzda sa však zvýšila približne iba o 9 %, čo nekopíruje výšku inflácie.

Zamestnávatelia však majú zároveň možnosť pri spĺňaní istých podmienok investovať do nepeňažných benefitov na odmeňovanie každého zamestnanca 500 € ročne bez toho, aby zvýšili svoje odvodové zaťaženie a aby odmenu do tejto sumy musel zdaňovať zamestnanec.

„Zamestnávatelia, ktorí využívajú na odmeňovanie zamestnancov Edenred benefity, si vyberajú prevažne odmeňovací systém Edenred Benefity Café, pretože sa dá veľmi jednoducho prispôsobiť potrebám každého zamestnanca,“ upozorňuje L. Bachratá.

Kým pred pár rokmi bol obľúbeným benefitom služobný telefón, dnes možnosť využívať pracovný mobil mnoho zamestnancov nepovažuje za odmenu, ale takmer za trest. „Naopak, stúpla hodnota nepeňažných benefitov, ktoré sa prispôsobujú životnému štýlu a voľnočasovým aktivitám zamestnancov a odrážajú silnú potrebu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom,“ pokračuje riaditeľka pre Public Affairs z Edenred.

Ubytovanie zadarmo?

Služobné auto na súkromné účely je medzi benefitmi stálicou ako vo svete, tak na Slovensku.

Ubytovanie pre stážistov zadarmo, čo umožňuje napríklad Meta (predtým Facebook), naši zamestnávatelia neposkytujú. Jednak pre vysoké ceny nehnuteľností a prenájmov, ale najmä preto, že systém stáží u nás nie je taký rozvinutý.

„Spomedzi benefitov, ktoré sú v zahraničí obľúbené a v našich podmienkach sa zatiaľ nevyužívajú, sú podľa mňa z pohľadu ľudských zdrojov zaujímavé napríklad dni, keď zamestnanci nemusia prísť do práce, lebo sa venujú charite a dobrovoľníckej činnosti, či extra voľno pri narodení dieťaťa alebo počas dní, keď nemajú školopovinné deti vyučovanie. Zamestnávatelia, ktorí vychádzajú v ústrety zamestnancom v tom, aby mohli lepšie zvládať svoje domáce starosti a užívali si rodinné radosti, robia naozaj veľa pre to, aby firma prosperovala,“ je presvedčená L. Bachratá.

Sabatikal – neplatené, čiastočne platené alebo platené dlhodobé voľno nad rámec dovolenky – je tiež na Slovensku v plienkach, hoci zamestnávateľov, ktorí v ňom vidia výhody, a preto ho zamestnancom doprajú, už nie je ako šafranu.

Slovenské potreby

„V odmeňovaní sme stále relatívne konzervatívni, ale myslím si, že Slováci skutočne viac oceňujú možnosť oddýchnuť si cez víkend v peknom wellnesse alebo odmenu vo forme benefitu na šport, nákup oblečenia, kozmetiky či kníh, než napríklad príspevok na študijný pobyt. Naše skúsenosti svedčia o tom, že zamestnanci vítajú odmeny, ktoré môžu prispôsobiť svojim potrebám. Potešiť sa, zvýšiť si kvalitu života, oddýchnuť si, no nemusieť na to míňať peniaze z rodinného rozpočtu, pretože to platí zamestnávateľ,“ hovorí zástupkyňa Edenred.

Podľa nej zostane tento rok obľúbeným a oceňovaným benefitom aj flexibilný pracovný čas, práca z domu, dovolenka navyše, príspevok na dôchodkové sporenie a nadštandardná zdravotná starostlivosť.

„Trendom je aj podpora vzdelávania zamestnancov. Jazykové kurzy sú atraktívne dlhodobo, no o slovo sa teraz hlási aj osobnostný rozvoj, kde sa dajú cibriť momentálne také žiadané soft skills. Aj toto môžu zamestnávatelia zastrešiť prostredníctvom Edenred Benefity Café,“ uzatvára L. Bachratá.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram