Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Takto Slováci obedujú
Uverejnené  17.04.23  v 

Takto Slováci obedujú

Jedlom sa radi odmeňujeme a výber reštaurácie prispôsobujeme tomu, na čo máme chuť. Muži chodia na obedy v reštaurácii častejšie ako ženy. Obe pohlavia bez rozdielu by si však želali vyšší príspevok na stravu.

Marcový dotazníkový prieskum spoločnosti Edenred na vzorke 1 023 respondentov prezradil o obedových zvykoch Slovákov oveľa viac.

Hlavný čas na obed je medzi 11:00 a 13:00, pričom krátko po jedenástej obedujú hlavne ženy. Muži prerušujú svoje pracovné povinnosti kvôli obedu približne hodinu neskôr. V tomto časovom rozpätí sa stihne najesť až 62 % ľudí.

Zaujímavé je, že obedy v reštaurácii si doprajeme najmä v strede pracovného týždňa, pričom najsilnejší je utorok. V tento deň Edenred eviduje 22,47 % platieb. Druhým najsilnejším dňom je streda (19,47 %), nasleduje štvrtok (18,82 %), pondelok (18,84 %) a piatok (14,26 %).

Obed podľa chuti

Ak sa počas obedňajšej pauzy vyberieme na obed do reštaurácie, vyberieme si ju buď podľa kvality jedla (29 % respondentov), alebo podľa toho, na čo máme aktuálne chuť (29 % respondentov). Necelá štvrtina (23 %) opýtaných hovorí, že pri výbere miesta je hlavným kritériom cena ponúkaných jedál. Zvyšných 19 % respondentov navštevuje počas pracovného týždňa podnik, ktorý má k práci najbližšie.

„Veľmi nás teší, že prevažujúcim kritériom výberu sú kvalita a chuť. Ak sa zamestnanci o seba starajú a počúvajú svoje telo, znamená to, že potom podávajú aj lepší pracovný výkon, pretože sa lepšie cítia,“ skonštatovala riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.

Príspevok na stravu nestačí

Asi neprekvapí, že drvivá väčšina opýtaných považuje súčasné minimálne stravné na deň vo výške 5,10 eura za nedostatočné.

Viac ako tretinu (34 %) by potešilo zvýšenie na aspoň 6 eur a až 59 % účastníkov prieskumu si myslí, že pri súčasných cenách by malo byť stravné aspoň na úrovni 7 eur.

„Výška príspevku na stravu sa v priebehu jedného roka menila smerom nahor neštandardne niekoľkokrát, ale stále nie je dostatočná. Ak chce zamestnávateľ motivovať zamestnancov k plnohodnotnému stravovaniu, je to celé len na ňom, pretože maximálna výška stravného nie je určená,“ doplnila L. Bachratá.

Využívať výhody sa učíme

Stravovacia karta Edenred nie je iba jednoduchý a praktický spôsob, ako platiť za obedy. Ukrýva v sebe ďalšie výhody v podobe vrátenia časti peňazí z úhrady späť na kartu, rôznych zliav a ďalších možností šetrenia.

„Možno väčšina držiteľov kariet nepozná spôsob, ako využívať rôzne benefity s kartou. Berieme to ako výzvu pre nás, aby sme zapracovali na väčšej informovanosti, keďže z prieskumu vyplynulo, že pravidelne každý mesiac využíva zľavy 14 % opýtaných. Osem percent respondentov ich využíva občas a až 78 % respondentov ich ešte vôbec nevyužilo. Pritom by každý mesiac mohli ušetriť a dopriať si viac,“ vysvetlila riaditeľka pre Public Affairs z Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram