Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Slováci za stravu platia najradšej stravovacou kartou
Uverejnené  03.11.22  v 

Slováci za stravu platia najradšej stravovacou kartou

Slováci za stravu najradšej platia stravovacou kartou. Viac ako tretina z nich však vôbec nesiaha do peňaženky, pretože platí hodinkami či mobilom. To všetko a ešte oveľa viac vyplynulo z posledného prieskumu Food Barometer.

Pohodlná a bezpečná. Tak hodnotí 75,9 % Slovákov platbu za stravu stravovacou kartou podľa prieskumu Food Barometer. Realizovaný bol v septembri a zúčastnilo sa ho celkovo 1 042 respondentov. Iba 6,7% z nich platí za stravu radšej v hotovosti. Stravné lístky preferuje 3,6 % opýtaných a na spôsobe platby nezáleží necelým 14 % respondentov.

"Prax ukazuje, že benefity digitalizácie platieb za stravu nie sú deklarované iba na papieri, ale reálne fungujú a ľudia tento spôsob platby preferujú, pretože je pohodlný, prehľadný a bezpečný.“  vysvetlila Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Lístky na ústupe
Stravovacie lístky sú pre ľudí čím ďalej, tým menej atraktívne, pretože platba nimi je v porovnaní s kartou menej praktická, vyžaduje viac počítania, zaberá viac času a navyše treba do konečnej sumy buď doplatiť v hotovosti, alebo nechať obchodníkovi vyššiu hodnotu, než je hodnota nákupu, lebo nie v každej prevádzke zo stravných lístkov vydávajú.

„Napriek tomu sme presvedčení, že stravné lístky majú stále svoje opodstatnenie. Zamestnanci, ktorým najviac vyhovuje tento spôsob platby za stravu, tvoria na základe prieskumu necelé štyri percentá, ale v absolútnych číslach sú to tisícky ľudí a ak je toto ich preferovaný spôsob platby, nie je na škodu vychádzať im zo strany zamestnávateľov, ako aj eminentov stravných lístkov v ústrety.“  pokračuje L. Bachratá.

Podľa nej je to jedna z ciest, ako môže zamestnávateľ ukázať, že zamestnanec a jeho potreby sú pre neho dôležité.

„To, samozrejme, nijako neoslabuje výhody digitálnych riešení. Určite treba benefity stravovacích kariet v porovnaní s lístkami komunikovať vytrvalejšie a zrozumiteľnejšie, aby ľudia pochopili, že platba kartou je rýchla, presná, bezpečná. A že napríklad v prípade, že stravné lístky stratíte, môže ich použiť hocikto, ale kartu zablokujete jediným telefonátom alebo prostredníctvom aplikácie v mobile a nikto sa k vašim prostriedkom nedostane.“

Keď netreba ani kartu
Viac ako tretina Slovákov (39,3 %) nevyužíva pri platbe za stravu ani kartu, ani stravné lístky, ale moderné riešenie platby formou aplikácie v mobile alebo hodinkách.

„60,7 % opýtaných stále radšej platí priložením karty, no očakávame, že aj toto číslo sa bude v priebehu času meniť v prospech smart riešení, pri ktorých nemusíte so sebou nosiť ani peňaženku, ani kartu. Jednoducho priložíte k terminálu svoje smart zariadenie a zaplatíte za obed v reštaurácii alebo za nákup. Je to ešte pohodlnejšie a ešte rýchlejšie ako platba kartou, preto si tento spôsob platby určite osvojí viac Slovákov, ktorí sú otvorení využívaniu digitálnych technológií.“  je presvedčená L. Bachratá z Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram