Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Riaďte svoj tím efektívne, doprajte mu fika rituál
Uverejnené  23.11.23  v ,

Riaďte svoj tím efektívne, doprajte mu fika rituál

Káva, zákusky, kreatívne nápady, pocit pohody a spolupatričnosti. Presne to je fika rituál, ktorý je bežnou súčasťou fungovania firiem v Škandinávii. Porada, ktorá sa nesie v neformálnom duchu, prináša firme aj jej zamestnancom mnoho benefitov.

Fika je rituál, ktorý sa zrodil vo Švédsku. Okrem toho, že ho praktizujú rodiny a priatelia, je mimoriadne obľúbený aj v zamestnaní. Určite ho vyskúšajte aj vo svojej firme. Budete prekvapení, koľko dobrého vám to prinesie.

Káva naopak

Pôvod slova fika nie je celkom jasný. Niektoré teórie hovoria o tom, že je to slovo „kofí“, teda káva, len s prehodenými slabikami, a údajne sa začalo používať ako tajný kód v období, keď bola káva vo Švédsku zakázaná. Nenašli sme žiadne dôveryhodné historické zdroje, ktoré by túto teóriu potvrdzovali, v každom prípade však platí, že Škandinávci patria medzi najväčších konzumentov kávy na svete.

A káva k fika rituálu neoddeliteľne patrí. Je to totiž neformálne posedenie pri šálke kávy, obohatené zákuskami a neformálnymi rozhovormi. Fika pauzy sú bežnou súčasťou firemnej kultúry vo švédskych firmách. Niekde sú vopred naplánované v čase medzi 10:00 a 15:00 hodinou, inde bývajú hocikedy a trvajú od desať minút do pol hodiny.

Švédske pracovné štatistiky tvrdia, že zamestnanci strávia v práci fika rituálom v priemere 9,5 hodiny mesačne. Všetko s požehnaním vedenia.

Osvieženie tela aj ducha

Počas fika rituálu sa totiž ľudia strenú a rozprávajú sa. Vymieňajú si novinky, nápady, skúsenosti alebo vedú iba úplne jednoduché small talky.

„Fika je skvelý spôsob, ako si dopriať krátku pauzu a počas nej si vymeniť nejaké informácie, či už pracovného, alebo osobného charakteru. Posedenia pri káve s koláčikom vrele odporúčame, pretože okrem uvoľnenia a osvieženia prinášajú aj nové nápady a utužujú kolektív,“ zhodnotila Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.

Zúčastniť sa odporúča aj ľuďom, ktorí káve neholdujú. Pretože jej pitie nie je podmienkou. Dôležité je odísť na chvíľu od svojich pracovných povinností a byť s kolegami v živom kontakte iným ako pracovným spôsobom. Je jedno, či pritom pijete vodu alebo čaj. Po fika pauze sa vrátite k svojim povinnostiam o trochu uvoľnenejší, šťastnejší, a preto aj výkonnejší.

Rituál bez pravidiel

V každej švédskej rodine a v každej firme má fika pauza vlastnú podobu. Na svoj obraz si ju môžete urobiť aj u vás. Či to bude pravidelné posedenie v zasadačke každé piatkové dopoludnie, alebo spontánne stretnutie kolegov pri šálke kávy za obedom, nemali by na ňom chýbať koláčiky či iné drobné občerstvenie.

„Neformálne, a pritom vedením schválené spoločné krátke posedenie kolegov spája. To prináša vyššiu produktivitu, ale aj väčšiu osobnú pohodu každého zamestnanca. U nás v Edenred zabezpečujeme pitný režim vrátane kvalitnej kávy a čaju každému zamestnancovi. Aj to môže byť súčasťou benefitov, ktoré zamestnávateľ poskytuje svojim zamestnancom,“ je presvedčená L. Bachratá.

Okrem zlepšenia vzťahov na pracovisku fika rituál pomáha odľahčiť napätie, znižuje stres a umožňuje riešiť pracovné problémy v uvoľnenej atmosfére. Je to čas, keď sa zamestnanci môžu dohodnúť, inšpirovať a na chvíľu si uľaviť od pracovných úloh.

„Fika pauzu už stihli skúmať aj odborníci na mentálne zdravie. Dospeli k jednoznačnému záveru – tento druh oddychu umožňuje mozgu spracovať informácie a konsolidovať spomienky, čo má následne pozitívny vplyv na rozmýšľanie. Povzbudení kávou a osviežení rozhovormi ľudia pracujú oveľa lepšie,“ uzavrela odborníčka z Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram