Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Priemerná cena za obed je 8 €, oveľa viac ako pred rokom
Uverejnené  02.06.23  v 

Priemerná cena za obed je 8 €, oveľa viac ako pred rokom

Najnovšie dáta prieskumu Edenred TRC index ukázali krutú pravdu: priemerné úhrady za obedy vo všetkých regiónoch Slovenska sa už štvrtý mesiac za sebou vyšplhali na osem eur. To znamená, že za ostatných 12 mesiacov stúpli regionálne aj o takmer 44 percent.

Takéto zdraženie pocítili zamestnanci v Trenčianskom kraji, ktorí v marci 2022 za obed platili v priemere 5,50 eura. Tento rok v marci to už bolo 7,90 €. Vyplýva to z najnovších marcových dát TRC indexu – platieb stravovacou kartou, v ktorej sú zahrnuté vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu.

Takmer o tretinu (29,3 %) stúpli medziročné ceny obedov v Prešovskom kraji, a to zo 6,40 na 8,28 eura. O takmer 20 % vyššie platby za obed Edenred zaznamenal v Banskobystrickom kraji, kde priemerné ceny vzrástli zo 6,77 eura na aktuálnych 8,06 eura.

Najviac platili v Košiciach

V absolútnych číslach boli v marci 2023 najvyššie sumy za obedy v Košickom kraji. Priemerný účet za jedlo a občerstvenie dosiahol až 8,51 eura. Medziročne ide o nárast na úrovni 17,2 %.

O rovných 15 percent stúpli ceny obedov za posledný rok v Nitrianskom kraji a o 9 percent v Bratislavskom. Účty vyššie o 8,5 percenta platia stravníci v Žilinskom a o 5,8 percenta v Trnavskom kraji.

Príspevky na stravu sú nedostatočné

Zamestnanci naprieč celým Slovenskom tak platili v marci tohto roka za obedy výrazne viac než v marci 2022. Z prieskumov Edenred tiež vyplýva, že pri raste cien ľudia menej dbajú na pestrosť a kvalitu obedov. To nie je dobrá správa pre zamestnávateľov, keďže otázna začne byť výkonnosť a zdravotný stav pracujúcich, ani pre spoločnosť ako takú. Veď všetci dobre vieme, že jedlo a zdravie sú spojené nádoby.

„Ak si ľudia nemôžu dovoliť plnohodnotné teplé jedlo alebo si ho doprajú zriedkavo, skôr či neskôr sa to prejaví aj na ich zdravotnom stave. To znamená ďalšie náklady pre zamestnávateľov aj pre štát. Môže z toho vzniknúť drahý problém s dlhodobým trvaním,“ upozorňuje Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs z Edenred.

Zamestnávatelia môžu podporiť stravovanie svojich zamestnancov viac

Príspevok zamestnávateľa na stravné pre zamestnanca sa od júna 2023 zvýšil na 7,30 eura pri práci trvajúcej od 5 do 12 hodín. Pre časové pásmo do 18 hodín to je 10,90 eura a nad 18 hodín 16,40 eura.

Minimálny príspevok na stravu pre zamestnanca je 5,48 eura. Podľa dát z TCR indexu to však nie je dostatočná suma na plnohodnotný teplý obed.

Investícia do zamestnancov

„Sme si istí, že dostatočne vysoký príspevok na stravu je správna cesta zodpovedného zamestnávateľa, ktorému záleží na zdraví a pracovnej výkonnosti jeho zamestnancov.“

„Kvalitné stravovanie prispieva k udržaniu dobrého fyzického aj psychického zdravia a určite aj k pohode zamestnancov,“ je presvedčená L. Bachratá.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram