Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » PRAVDA A MÝTY O VYVÁŽENEJ STRAVE A VÝŽIVE
Uverejnené  07.07.21  v 

PRAVDA A MÝTY O VYVÁŽENEJ STRAVE A VÝŽIVE

Existuje mnoho pravidiel spojených so zdravím stravovaním. No ak sa doň chcete pustiť, možno sa v nich mierne strácate. Ak chcete vedieť, čo je pravda a čo nie, vybrali sme pre vás zopár zaujímavých mýtov a faktov, ktoré by ste mali poznať.

  • Hnedý cukor je zdravší ako biely.

    MÝTUS: Nie je rozdiel medzi hnedým a bielym cukrom, pretože oba sú takmer stopercentne čisté sacharózy.

  • Jablko obsahuje rovnaké množstvo vlákniny ako jablková šťava.

    MÝTUS: Keď z ovocia vytlačíte šťavu a vypijete ju, vláknina sa do šťavy nedostane. To vysvetľuje aj skutočnosť, že ovocné šťavy sa po vypití rýchlo strávia a zasýtia menej ako, keď zjete celé ovocie. Je oveľa zdravšie zjesť celé ovocie.                            

  • Zelenina a potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú rovnaké množstvo tuku.

    MÝTUS: Zelenina neobsahuje žiadny tuk alebo cholesterol. Niektoré potraviny rastlinného pôvodu môžu obsahovať tuk, ako napríklad orechy, semená a rastlinné oleje. Mastné kyseliny, ktoré sú v nich obsiahnuté, sú väčšinou nenasýtené a ich súčasťou nie je žiaden cholesterol. Potraviny živočíšneho pôvodu môžu obsahovať vysoký podiel tuku. Bravčové a hovädzie mäso môže obsahovať do 20 % tuku a mleté mäso obsahuje aj viac ako 20 % tuku. Mäso a produkty z mäsa obsahujú aj cholesterol. Okrem množstva tuku je nezdravý aj druh obsiahnutých mastných kyselín, ktoré sú zväčša nasýtené. Majú vplyv na vznik chorôb, najmä kardiovaskulárnych.  Existujú však aj potraviny živočíšneho pôvodu s lepšou kvalitou mastných kyselín, ako napríklad ryby.                        

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram