Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Od januára sa opäť zvýšilo stravné pre zamestnancov
Uverejnené  05.01.23  v 

Od januára sa opäť zvýšilo stravné pre zamestnancov

V dôsledku zvyšovania cien a vysokej miery inflácie sa s účinnosťou od 1. januára 2023 opäť zvýšilo stravné pre zamestnancov. Naposledy došlo k jeho navýšeniu v septembri 2022. Ani zvýšená suma však nemusí Slovákom stačiť na plnohodnotnú teplú stravu.

Suma stravného sa v priebehu ostatných dvanástich mesiacov zvýšila už tretíkrát, čo je veľmi netradičné. Tieto zmeny v Zákonníku práce sú však nevyhnutné, pokiaľ má mať príspevok na stravu pre zamestnancov zmysel.

Z doterajších 6,40 € sa suma stravného zvýšila na 6,80 €, a to pri práci od 5 do 12 hodín. V časovom pásme nad 12 do 18 hodín zamestnancom po novom prináleží príspevok v sume 10,10 € a pre časové pásmo nad 18 hodín je to 15,30 €.

Nová minimálna hodnota stravovacej poukážky je tak od januára 5,10 € a jej optimálna hodnota 6,80 €.

Bude to stačiť?

Dotazníkový prieskum, ktorý spoločnosť Edenred realizovala v septembri na vzorke 1 042 respondentov, ukázal, že vysoká miera inflácie a s tým spojený rast cien núti väčšinu Slovákov šetriť aj na kvalite jedla. Až 54,9 percenta opýtaných priznalo, že sú nútení šetriť na strave a potravinách aj na úkor kvality.

Ani príspevok zvýšený na 6,80 € nemusí stačiť na to, aby sa toto nezdravé šetrenie na jedle zastavilo.

„Tento trend šetrenia na jedle nepovažujeme za správny, pretože vieme, že strava a zdravie sú spojené nádoby. Dôsledky šetrenia na kvalitnom jedle sa môžu prejaviť vo forme dominového efektu, a to od zvýšenej chorobnosti a zníženej výkonnosti ľudí po zvýšené náklady zamestnávateľov aj štátu,“ zhodnotila situáciu Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.

Ideme príkladom

U nás v Edenred majú zamestnanci príspevok na stravu vyšší, než stanovuje zákon, aby sme minimalizovali riziko, že ľudia budú šetriť na jedle na úkor svojho zdravia.

„Kvalitné stravovanie zamestnancov považujem za veľmi dôležité, pretože prispieva k udržaniu dobrého fyzického aj psychického zdravia, výkonnosti a v konečnom dôsledku aj pohody zamestnancov,“ povedal generálny riaditeľ Edenred Peter Hradiský. „Aj preto ide spoločnosť Edenred nad rámec zákona a zamestnancom od januára prispieva na stravu sumou 7 eur. Som presvedčený, že toto je správna cesta zodpovedného zamestnávateľa, ktorému záleží na zdraví a pracovnej výkonnosti svojich zamestnancov.“

„Z našich skúseností vyplýva, že zamestnávatelia vedia výškou príspevku do veľkej miery ovplyvňovať kvalitu stravy, a teda aj kvalitu života svojich zamestnancov, ale sme presvedčení, že celá záťaž spojená s riešením rastu cien potravín by nemala spočívať iba na ich pleciach,“ uzatvára riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Výška stravného od 1. 1. 2023

Na základe Opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného č. 432/2022 Z. z. sú sumy stravného pre pracovné cesty nasledovné:

* 6,80 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín

* 10,10 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín

* 15,30 eura pre časové pásmo nad 18 hodín

Z toho vyplýva, že

  • optimálna hodnota stravovacej poukážky je 6,80 eura
  • minimálna hodnota stravovacej poukážky je 5,10 eura
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram