Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Nové sumy stravného od 1. júna 2023
Uverejnené  22.05.23  v 

Nové sumy stravného od 1. júna 2023

Zvýšenie hodnoty stravného navrhuje Ministerstvo práce a sociálnych vecí a rodiny SR na základe zvýšenia cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.

Po piatich mesiacoch prichádza opäť k zmene hodnoty stravného.

Dňa 20. 05. 2023 vyšlo v Zbierke zákonov "Opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného č. 171/2023 Z.z.", podľa ktorého sa menia od 1. júna 2023 sumy stravného pre pracovné cesty:

  • pre časové pásmo 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty na 7,30 €
  • pre časové pásmo 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty na 10,90 €
  • pre časové pásmo nad 18 hodín trvania pracovnej cesty na 16,40 €

V súvislosti s novým opatrením, je:

  • nová optimálna hodnota stravovacej poukážky 7,30 €
  • nová minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,48 €

Na novú sumu stravného má zamestnanec nárok od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom je zverejnená v Zbierke zákonov SR, čiže už od 1. júna 2023.

Nezabudnite preto upraviť nominálnu hodnotu stravného svojim zamestnancom už dnes.

Napriek tomu toto zvýšenie ešte stále nekopíruje reálne náklady zamestnancov. Ceny obedov neustále narastajú vo všetkých regiónoch Slovenska.

Priemerná útrata za obed v prvom štvrťroku 2023 podľa Edenred TRC indexu

Sumy vychádzajú z reálnych útrat zamestnancov v stravovacích zariadeniach v pracovnom čase formou najrozšírenejšej stravovacej karty Edenred, pričom v cenách sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu.

Mierte vyššie!

Zvýšte nominálnu hodnotu stravného vašim zamestnancom na min. 6 € alebo viac do 30. júna 2023 a ste automaticy zaradený do žrebovania o 3 výživné ceny od Edenred, z ktorých si navyše môžete vybrať a vyhrať tú pravú pre seba.


Zistite viac a zaregistrujte sa do súťaže>>>

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram