Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Fenomén lenivého dievčaťa: Rovnováha medzi prácou a súkromím naberá na význame
Uverejnené  11.01.24  v ,

Fenomén lenivého dievčaťa: Rovnováha medzi prácou a súkromím naberá na význame

Možno ste už o nej počuli. O dievčati z Ameriky, ktoré prácu snov vymenilo za zamestnanie, v ktorom má slušný plat a nepretrhne sa od roboty. Lenivé dievča však vôbec nie je lenivé.

27-ročná Gabrielle Judge z Colorada vyštudovala IT a hneď po promóciách získala svoju vysnívanú prácu. Aspoň si myslela, že je jej vysnívaná. Čoskoro však zistila, že pracovať 50 – 60 hodín týždenne ako konzultantka nie je to, čo v živote skutočne chce. Pretože nestíhala žiť. Darmo mala dobrý plat.

A tak sa rozhodla veci zmeniť. Na TikToku má kanál Anti Work Girlboss a jej príspevky s hastagom #lazygirljob majú milióny zobrazení.

Nie je lenivá, ale nechce otročiť

Aktivitou na kanáli odštartovala kampaň, ktorá podľa nej nemá byť o nechuti pracovať, ale o tom, aby si ľudia hľadali prácu, ktorá ich uživí a zároveň budú mať čas aj na svoj život.

Mnoho mladých (nielen) Američanov jej odkaz oslovil a pred hviezdnou kariérou dávajú prednosť pohodlnému zamestnaniu, v ktorom niečo zarobia, ale nepracujú nadčasy, po večeroch, cez víkendy alebo z ležadla na dovolenke.

„Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom naozaj naberá na význame. Zamestnávatelia, ktorí ju dokážu rôznymi prostriedkami dosiahnuť, získavajú na trhu práce veľkú výhodu,“ je presvedčená Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.[BL1] 

Vidia uštvaných rodičov

Hoci sa názory odborníkov na aktivity a nastavenie „lenivého dievčaťa“ rôznia, zhodujú sa v jednom: Gabrielle a rovnako tak jej rovesníci príliš často vídali rodičov uštvaných z práce, sediacich za počítačom aj doma a plniacich pracovné úlohy na úkor rodinného života. Toto ich deti nechcú. Nechcú drieť do úmoru, aby si raz mohli splniť sen o dobrom živote. Chcú žiť v prítomnosti.

„Práca má byť možnosťou uplatniť svoj talent, vzdelanie a zručnosti a zároveň spôsobom, ako získať peniaze, aby človek mohol žiť plnohodnotný život podľa svojich predstáv. Ak je zamestnanec dlhodobo frustrovaný množstvom práce alebo spôsobom odmeňovania, jeho výkon zákonite klesá a jeho nespokojnosť sa môže prejaviť aj na jeho zdravotnom stave,“ upozornila odborníčka z Edenred.

Za pravdu jej dávajú stúpajúce štatistiky ľudí vyhorených z práce aj plné čakárne u psychiatrov, pretože ľudí trpiacich depresiou povážlivo pribúda.

Lenivé dievča ako vzor

„Lenivá“ Gabrielle usilovne opakuje, že v skutočnosti nie je lenivá. A rovnako tak nie sú lenivé ani tisícky mladých žien, ktoré nasledujú jej príklad a hľadajú si prácu, v ktorej na konci pracovného času skutočne „padla“ a žiadne pracovné starosti si so sebou neberú domov. To, čo sa nestihlo dnes, to sa urobí zajtra.

Momentálne je jej pracovnou náplňou posielanie e-mailov a niekoľko telefonátov denne. Zrejme ju to napĺňa, lebo vyzerá spokojne. Mnoho ľudí však chce dosahovať ciele, plniť výzvy, kariérne rásť, no aj oni sa môžu inšpirovať fenoménom „lenivého dievčaťa“.

„Je veľmi užitočné vedieť si ustrážiť hranice a pracovný výkon kompenzovať dostatkom oddychu. To je najlepšia prevencia vyhorenia alebo iných zdravotných problémov spôsobených prepracovanosťou,“ pokračuje L. Bachratá.

Po vzore „lenivého dievčaťa“ si treba určiť, kedy prácu ukončiť. Stanoviť si napríklad pravidlo, že po 17.00 sa nepracuje, nech sa deje čokoľvek. Alebo akékoľvek iné, ktoré je možné skĺbiť s realitou.

„Lenivé dievča“ nám ukazuje, že človek a jeho potreby sú minimálne také dôležité ako potreby a očakávania jeho zamestnávateľa. Alebo aj dôležitejšie.

„Lenivé dievča“ pochopilo, že odkladanie života na zajtra nie je cesta k dobrému žitiu. „Deti rýchlo rastú, partnerstvá aj kamarátstva si žiadajú čas a starostlivosť. Človek sám potrebuje čas aj na svoje koníčky, fyzickú a duševnú regeneráciu. To všetko nám ukazuje fenomén ,lenivého dievčaťa‘. Udržiavať rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom je najlepšia cesta, ako byť spokojný v zamestnaní aj v živote ako takom,“ uzatvára L. Bachratá.


 [BL1]riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram