Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Fakty, ktoré treba mať pripravené pri žiadosti o úpravu platu
Uverejnené  23.02.24  v ,

Fakty, ktoré treba mať pripravené pri žiadosti o úpravu platu

Zamestnanci často nechávajú výšku platu na zamestnávateľovi a málokedy správnym spôsobom žiadajú o jej zvýšenie. Pritom v 21. storočí by mal plat v modernej, rozvíjajúcej sa krajine umožňovať dôstojný život. Upozornila na to Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred. Podľa jej slov je vhodné o vyšší plat požiadať najneskôr rok od nástupu do zamestnania, prípadne vtedy, keď sa zamestnancovi zmení náplň práce, jeho povinnosti a zodpovednosti, zvýši sa jeho kvalifikácia a vzdelanie alebo dosiahol významný úspech v oblasti, v ktorej pôsobí.

„Na stretnutie s nadriadeným, ktorý rozhoduje o výške mzdy, sa treba pripraviť. Pomáhajú faktické a vecné argumenty, ktoré hovoria v prospech toho, že zamestnanec je pre firmu prínosom. V oblasti výroby a predaja je dobré poznať výšku platu u konkurencie. Ako argument zvyčajne neslúžia osobné dôvody ako je zmena rodinných pomerov, hypotéka či ochorenie v rodine,“ poradila L. Bachratá. Pri rozhovore s nadriadeným zamestnancom odporúča nepoužívať slovné spojenie „zvýšenie platu“, ale „úprava platu“. Znie menej požadovačne a dáva priestor na diskusiu.

„Pri posudzovaní výšky svojho platu zamestnanci niekedy neberú do úvahy zamestnanecké benefity, ktoré sú tiež spôsobom ohodnotenia. V aktuálnej situácii, kedy sú na zamestnávateľov kladené vyššie nároky nielen kvôli cenám energií, ale napríklad aj kvôli zvýšeným odvodom do zdravotného poistenia, môže byť práve požiadanie o nový druh benefitu cestou, ako získať za svoju prácu adekvátnejšiu odmenu. Niektoré benefity totiž nepodliehajú zdaneniu a preto sú pre zamestnávateľa výhodnejšie,“ uviedla L. Bachratá.

Podľa dát, ktorými disponuje Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky, je až 90,7 percenta zamestnancov nespokojných s výškou mzdy v pomere k pracovným povinnostiam, zodpovednosti a životným nákladom. Ukázal to anonymný online prieskum, ktorého sa zúčastnilo 1 321 respondentov. Na vzorke 4 300 respondentov realizoval nedávno prieskum aj portál platy.sk s cieľom zistiť, čo najviac odrádza uchádzačov o zamestnanie, aby už nezareagovali na pracovnú ponuku, ktorá ich na začiatku zaujala. Zo získaných dát vyplynulo, že až 68 percent Slovákov reaguje na ponuky len vtedy, ak im vyhovuje plat a iba 16 percent je ochotných o vyššej mzde na pohovore vyjednávať.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram