Slovensko
Menu
Index » Blog » Nezaradené » Exkluzívny prieskum Edenred: Polovica ľudí stále ostáva pracovať z domu
Uverejnené  11.04.22  v 

Exkluzívny prieskum Edenred: Polovica ľudí stále ostáva pracovať z domu

V Edenred nás veľmi zaujíma, čím žijete. Poznať radosti aj starosti zamestnávateľov a zamestnancov nám pomáha hľadať spôsoby, ako pracovný život uľahčiť a spríjemniť. Mnohé odpovede nachádzame aj v našich prieskumoch. V  ostatnom nás zaujímalo, ako sa zmenil trh práce po niekoľkých vlnách pandémie covidu.

Od marca sa na Slovensku výrazne zmiernili protipandemické opatrenia a zotreli sa rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými. My sme sa rozhodli pozrieť na to, či malo uvoľnenie vplyv aj na spôsob výkonu práce. Teda či sa ľudia, ktorí mali dovtedy nariadený home office, vrátili do kancelárií.

Z prieskumu Edenred vyplýva, že počas pandemických obmedzení pracovalo z domu posledné mesiace 19 % z opýtaných a čiastočný home office malo 18,4 % ľudí. Riadne do práce chodilo 51,5 % ľudí a začiatkom apríla, keď sa prieskum realizoval, nepracovalo 11,1 % respondentov.

Do práce sa vrátila len polovica

Zo zamestnancov pracujúcich doma sa po uvoľnení opatrení vrátilo na pracovisko 50,8 % opýtaných, pričom pre zvyšných 49,2 % respondentov sa nič nezmenilo a ostali naďalej v režime home office.

To by mohlo naznačovať, že kým pred obdobím pandémie bola práca z domu výhradne benefitom, teraz sa pre značnú časť firiem stáva bežným spôsobom fungovania.Samozrejme, svoju rolu v tom môže zohrávať aj fakt, že napriek uvoľneniu opatrení rezort zdravotníctva odporúčal zamestnávateľom využívať home office v maximálnej možnej miere aj naďalej.

Zmenený trh práce

Nové trendy na trhu práce však pozorujú aj personálne agentúry a spoločnosti venujúce sa otázkam zamestnávania. Podľa Nikoly Richterovej z portálu profesia.sk stúpol počet pracovných ponúk, ktoré sa neviažu na konkrétne miesto výkonu práce a počítajú s prácou na diaľku. „Takéto ponuky tvoria až 3,5 % pracovných ponúk, pričom pred pandémiou boli skutočne len výnimočne, tvorili zhruba 0,2 %,“  povedala N. Richterová.

Remote work – práca, kde sa nevyžaduje príchod na pracovisko, sa stala takmer samozrejmosťou v IT, v marketingu, administratíve či v účtovníctve.

Zlatá stredná cesta

V Edenred sa domnievame, že aj vďaka pandémii bude v značnej časti firiem do budúcna populárny najmä hybridný model práce, keď sa časť pracovných povinností bude robiť na diaľku a zároveň sa ľudia budú stretávať v zamestnaní. Mnohé pracovné aktivity si totiž vyžadujú vzájomnú živú interakciu zamestnancov. Výsledkom sú hodnotnejšie pracovné výkony aj lepšie psychické zdravie zamestnancov.

Výsledky prieskumu Edenred:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram