Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Edenred reaguje na rekordné náklady na obed: praktické kroky pre firmy
Uverejnené  31.07.25  v 

Edenred reaguje na rekordné náklady na obed: praktické kroky pre firmy

Za prvý polrok 2025 vyskočila priemerná platba za obed na 8,51 €. Údaje Edenred TRC indexu naznačujú, že stravovanie zdraželo takmer na celom Slovensku. Prinášame riešenie pre zamestnávateľov aj zamestnancov.

Edenred TRC Index anonymne monitoruje útraty na zamestnaneckých stravovacích kartách. Vyplýva z nich, že k 30. júnu 2025 zamestnanci platili za obedy priemerne 8,51 €, zatiaľ čo ešte v januári to bolo 8,39 €. K zdraženiu došlo v šiestich z osem krajov, výnimkou sú Žilinský a Trnavský región.

Košice vedú, Trenčín platí najmenej

Najdrahšie obedy sú už dlhodobo v Košickom kraji (9,57 €), nasleduje Nitriansky (9,27 €) a Žilinský kraj (8,81 €). Na opačnom konci ostáva Trenčiansky kraj s priemernou útratou 6,85 €.

„Zvýšené výdavky na obed predstavujú pre mnohých zamestnancov citeľnú zmenu. Najmä v regiónoch, kde je menšia ponuka gastroprevádzok, môžu ľudia vnímať, že za rovnaké jedlo zaplatia zrazu o desiatky centov viac,“ pripomína Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Spotrebitelia chápu zdražovanie, ale...

Hoci od januára platí nižšia 5-percentná DPH na jedlo skonzumované v podniku, účty za menu sa neznižujú. Dôvodom je pokračujúca inflácia, ale aj nová transakčná daň zavedená v apríli 2025, ktorá sa naplno premietla do koncových cien. Znížená DPH sa tak stráca v ďalších povinných poplatkoch a spotrebitelia platia viac.

Náš májový prieskum ukázal, že 66 percent ľudí považuje rast cien v gastre za nepríjemný, no pochopiteľný, 17 percent ho vníma ako úplne oprávnený.

„Spotrebitelia sú síce citliví na cenové zmeny, no zároveň chápu, že podnikatelia majú len obmedzené možnosti absorbovať nové náklady bez dosahu na finálnu cenu,“ dodáva L. Bachratá.

Podpora zamestnancov v čase rastúcich výdavkov

Vyššie účty za obed zasahujú rodinné rozpočty a otvárajú priestor pre moderné benefity. Edenred odporúča firmám zvýšiť príspevok na stravu, prípadne pracovať s flexibilným dobíjaním digitálnej benefitnej karty, aby hodnota benefitu kopírovala reálne ceny v reštauráciách.

Skúsenosti HR tímov navyše naznačujú, že príspevok na kvalitné stravovanie patrí medzi najvďačnejšie motivačné nástroje, pretože zamestnanci jeho hodnotu cítia doslova každý pracovný deň.

Edenred je spoľahlivý HR partner

TRC index nie je len štatistika – v Edenrede ho využívame ako reálny kompas pri nastavovaní benefitov, ktoré reagujú na aktuálne výzvy v oblasti ľudských zdrojov.

V čase rastúcich cien odporúčame firmám pravidelne revidovať výšku príspevku na stravovanie a sledovať spätnú väzbu zamestnancov. Naši odborníci sú HR špecialistom k dispozícii nielen formou webinárov, ale aj individuálnych konzultácií, ktoré pomôžu prispôsobiť benefity na mieru rôznym firmám a ich situácii.

Naše skúsenosti ukazujú, že aj malé úpravy v systéme odmeňovania môžu mať veľký vplyv na spokojnosť a lojalitu zamestnancov.

Investícia do ľudí sa vráti

Ceny obedov pravdepodobne klesať nebudú, no firmy môžu pomocou nástrojov Edenred tlmiť ich dopad. Zamestnanci, ktorí cítia podporu zamestnávateľa, sú lojálnejší a motivovanejší – a to je výhoda, ktorá sa nedá vyjadriť v eurách.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram