Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Edenred pomáha: Lekárom bez hraníc aj životnému prostrediu
Uverejnené  11.10.22  v 

Edenred pomáha: Lekárom bez hraníc aj životnému prostrediu

Sme presvedčení, že každá jedna firma nesie istý podiel zodpovednosti za stav spoločnosti aj životného prostredia. Preto sa Edenred systematicky už roky venuje aj aktivitám smerujúcim k celospoločenskej zodpovednosti.

Naša spoločnosť je síce zameraná najmä na pomoc zamestnávateľom a zamestnancom, pre ktorých vyvíjame produkty a služby na uľahčenie a spríjemnenie pracovného aj súkromného života, zároveň sa však cítime ako súčasť väčšieho celku. Krajiny, kontinentu, civilizácie.
Preto nad rámec svojho zamerania robíme mnoho aktivít smerujúcich k zlepšovaniu a skvalitňovaniu života na planéte. Pomáhame napríklad Lekárom bez hraníc, usilujeme sa o znižovanie objemu odpadu či prevenciu plytvania potravinami a naši zamestnanci sa ako dobrovoľníci zapájajú do ďalších aktivít.
Edenred je spoločensky zodpovedný podnik.

Tradícia, ktorá sa stala trendom
„Dá sa povedať, že téma celospoločenskej zodpovednosti podnikov sa stala populárnou iba pred pár rokmi, keď sa o nej začalo viac hovoriť a určite sa na ňu viac spoločností aj sústredilo. Pre Edenred však nejde o žiadnu novinku, zodpovednosť voči ľuďom, životu a planéte ako takej je dlhodobo hlboko zakotvená vo väčšine našich produktov a aktivít,“ povedal Peter Hradiský, generálny riaditeľ Edenred pre Českú a Slovenskú republiku.
O tom, že je to naozaj tak, svedčí pripojenie spoločnosti Edenred k indexu Euronext CAC 40 ESG. Tento index spája spoločnosti s najlepšími environmentálnymi, sociálnymi a riadiacimi postupmi na základe nezávislého hodnotenia Moody’s ESG Solutions.
Edenred bol medzi tieto spoločnosti zaradený na základe výsledkov hodnotenia nezávislej agentúry v polovici septembra.
„Sme pyšní na to, že patríme medzi firmy, ktoré sa plne hlásia k zodpovednosti za environmentálne, sociálne a ekonomicko-etické princípy,“ reagoval na túto významnú udalosť generálny riaditeľ Edenred pre Českú a Slovenskú republiku.

Viac ako milión kilometrov
Neostáva len pri slovách, sú za tým aj reálne činy. Peter Hradiský, tak ako stovky našich kolegov, sa osobne zapojil napríklad aj do športovo-charitatívnej globálnej výzvy Edenraid s cieľom pokoriť hranicu 1,2 milióna kilometrov, a to chôdzou, behom alebo jazdou na bicykli.
Ide o podporu činností humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc. Keď zamestnanci Edenred do 9. novembra spoločne prekonajú spomínaných 1 200 000 km iným spôsobom ako autom alebo zdieľanou dopravou, teda keď využijú vlastné nohy, Lekári bez hraníc získajú na svoje aktivity 45-tisíc €.
Šiesty ročník tejto charitatívnej výzvy je jedným z dielikov mozaiky CSR aktivít, ktorým Edenred globálne prispieva k zlepšovaniu stavu spoločnosti.

Ďalším reálnym činom je aj partnerstvo v projekte Slovnaft BAjk. Od 1. októbra spúšťame v Edenred možnosť predplatiť si za body v platforme s benefitmi žlté Slovnaft BAjky. Na svoje si príde každý, na výber sú až tri druhy predplatného: kreditný lístok pre cyklistov, ktorí nechcú záväzky, ročný KLASIK pre každodenných cyklistov a ročný PREMIUM pre cyklistických nadšencov. Postup je rovnaký ako pri nákupe ktorýchkoľvek iných benefitov.

„Sme radi, že sa nám podarilo sprístupniť Slovnaft BAjk aj prostredníctvom platformy spoločnosti Edenred a ponúknuť tak BAjky ako formu benefitu pre zamestnávateľov. Slovnaft BAjk je prostriedkom ekologickej a zdravej mobility a jeho využívanie prináša mnoho výhod aj samotným zamestnávateľom. Ranné porady sa určite nesú v lepšej nálade, ak sa na nich stretnú endorfínmi nabudení zamestnanci, ktorí sa BAjkami ráno dopravia na pracovisko bez uviaznutia v dopravnej zápche. A po práci môžu používatelia BAjkov posilniť svoje telo bicyklovaním za vlastným programom,“ hovorí konateľ spoločnosti Slovnaft Mobility Services Marián Ružič.

Zamerané na odpad
Potravinová nerovnováha, nerovný prístup k zdrojom, boj s obezitou, ako aj plytvanie potravinami sú témy, ktorým sa Edenred ako spoločensky zodpovedný podnik systematicky venuje.
Naši zamestnanci sa aj ako dobrovoľníci zúčastňujú aktivít, ktoré pomáhajú rozširovať a upevňovať povedomie o význame vyváženej stravy pre každodenný spokojný život a zdravie.
Spolu s Edenred organizujú semináre a workshopy zamerané na prevenciu plytvania potravinami, na obehové hospodárstvo a na hľadanie riešení zodpovedajúce konceptu zero waste.
Vyvíjanie a zavádzanie digitálnych riešení v oblasti stravovania a prístupu k benefitom, spolupráca s odborníkmi z oblasti zdravej výživy, stravovania a prevencie chorôb, charitatívne zbierky, komunitné aktivity, ale aj teambuildingové eventy určené pre zamestnancov Edenred – aj to sú aktivity, ktoré robia z Edenred spoločensky zodpovedný podnik.

Každý jednotlivec je dôležitý
Zaradenie spoločnosti Edenred do indexu Euronext CAC 40 ESG je uznaním záväzku skupiny k trvalo udržateľnému rozvoju. „Je to ocenenie, ale zároveň výzva,“ doplnil generálny riaditeľ Edenred pre Českú a Slovenskú republiku Peter Hradiský. „Na roky 2022 – 2030 sú stanovené konkrétne kroky, prostredníctvom ktorých sa bude merať dodržiavanie nášho záväzku. A to nad rámec našich digitálnych riešení, ktoré v každodennom živote ľuďom prinášajú možnosti zdravého stravovania a využívania benefitov pre worklife balance, čo vytvára lepší pracovný svet.“
Na aktivitách Edenred sa celosvetovo podieľa 10 000 našich zamestnancov v 45 krajinách. Bez ich ochoty a presvedčenia, že zapájať sa do aktivít s pridanou hodnotou, ktoré pomáhajú bojovať proti nedostatku potravín, proti plytvaniu nimi, proti nerovnosti či klimatickým zmenám, by sa nám nedarilo byť spoločensky zodpovedným podnikom.
„Je naozaj dobrý pocit vedieť, že naši zamestnanci sú motivovaní a vnímajú, že nielen v našej spoločnosti, ale na celom svete všetko so všetkým súvisí. Bez svedomitých členov vedenia, ktorí idú sami príkladom, by sme nemali spokojných a motivovaných zamestnancov, ktorí nám pomáhajú plniť naše celospoločensky zodpovedné ciele. Spoluprácu a celospoločenskú zodpovednosť považujeme za dôležitú súčasť riadenia ľudských zdrojov,“ uzavrel Peter Hradiský.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram