Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Ako naštartovať počas pandémie motiváciu u zamestnancov?
Uverejnené  10.01.22  v 

Ako naštartovať počas pandémie motiváciu u zamestnancov?

Či sa nám to páči, alebo nie, pandémia má ďalekosiahle dosahy na všetky oblasti života. Pokiaľ sa v práci cítite frustrovaní a nevýkonní, chýba vám spätná väzba od nadriadených a nedokážete udržať rovnováhu medzi prácou z domu a súkromným životom, máme pre vás niekoľko tipov, ako to zlepšiť.

  1. Nie ste v tom sami. Podľa našich prieskumov pociťuje väčšina zamestnancov negatívne dosahy pandémie vo forme zhoršeného pracovného výkonu. Môže za to dlhodobé vysoké pracovné nasadenie, obavy z finančnej nestability, zo straty zamestnania a istoty, ale aj strach o vlastné zdravie a zdravie svojich blízkych. Svoju daň si vyberá obmedzovanie sociálnych kontaktov a v neposlednom rade neustále prispôsobovanie sa týmto obmedzeniam. Takže to, čo sa vám deje, čo cítite a čo vás frustruje, je prirodzené.
  2. Dá sa s tým niečo robiť. Ako sa hovorí, keď vieme, kde je problém, môžeme začať hľadať riešenie. A ak existuje riešenie, problém už nemusí byť problémom.

Úskalia práce z domu

Podľa prieskumu 27 % opýtaných zamestnancov, ktorí už mesiace trvalo alebo s krátkymi prestávkami pracujú z domu, je presvedčených, že sa zhoršila kvalita ich pracovného aj súkromného života.

Ak patríte medzi nich a ešte ste nepožiadali zamestnávateľa o príspevok na vytvorenie plnohodnotného domáceho pracovného kútika, urobte tak. Potrebujete vyhovujúci pracovný stôl a stoličku, dostatočné svetlo a ďalšie vybavenie, ktoré vám prácu uľahčí.

Niekto potrebuje druhý monitor, ďalší tlačiareň, tretí rýchlejší internet. Ak ste presvedčení, že vám to pomôže cítiť sa menej frustrovaní či unavení z práce, urobte všetko pre to, aby vám to zamestnávateľ pomohol vyriešiť.

Pýtajte sa, ako sú s vami spokojní

Nielen pri práci z domu, ale aj pri prezenčnej forme práce sa vo firmách pre nariadenia obmedzili kolektívne aktivity, ako sú teambuildingy, ale aj spoločné porady či hodnotenia zamestnancov. Ako ukázal náš prieskum, každý tretí zamestnanec cíti, že pandémia má vplyv na jeho duševné zdravie a výkonnosť. Identifikovali pritom, že by im pomohla spätná väzba od zamestnávateľa. Potrebujú vedieť, či je s ich prácou spokojný, či vníma znížený pracovný výkon zamestnanca a ak áno, ako ho hodnotí.

Zoberte to do vlastných rúk a požiadajte o stretnutie so svojím nadriadeným alebo s človekom zodpovedajúcim za ľudské zdroje. Dohodnite si stretnutie, hoci na diaľku. A počas nich sa rozprávajte o tom, čo vás v práci trápi a obmedzuje, žiadajte zhodnotenie svojho výkonu a spoločne hľadajte východiská.

Rovnováha

Balans medzi pracovným a súkromným životom nebol nikdy taký významný ako v súčasnej pandemickej situácii. Jeho dosiahnutie alebo aspoň priblíženie sa k nemu máte do veľkej miery vo vlastných rukách.

Každý zamestnanec si môže sám určiť hranice, pokiaľ dovolí práci, aby mu ukrajovala zo života, a kde je už výsostne jeho územie a najmä čas.

Veľmi ťažko sa to robí v zamestnaniach s nepravidelným pracovným časom, pri práci z domu a v povolaniach, ktoré si vyžadujú viac dušu, hlavu a kreativitu než fyzický prezenčný výkon v práci. Pri práci z domu je nesmierne dôležité presne si vyhradiť pracovný čas a čas na osobný život a nemiešať ich dohromady. Ak pracujete, nevenujte sa domácnosti. Ak vám „padla“, nereagujte na pracovné telefonáty ani maily. Naučte seba, svojich kolegov, nadriadených, partnerov či zákazníkov, že sa im budete venovať naplno, ale iba v čase na to určenom.

Pohyb nadovšetko

Pracovný výkon pomáha zlepšovať a akýkoľvek druh frustrácie zmierňovať pravidelná športová aktivita. Nemusí ísť o žiadne veľké výkony. Aj prechádzka v lese či ulicami vyľudneného mesta dokáže prečistiť hlavu, v tele rozprúdiť krv a zabezpečiť organizmu dávku endorfínov.

Nech robíte akýkoľvek šport (pohybovú aktivitu), musí vás v prvom rade baviť a musíte ho robiť pravidelne. Potom bude prinášať benefity, ktoré sú dnes také dôležité.

Zdroj: Edenred 2021, Power up your people, employee and employer surveys.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram