Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Ak sa váš tím naje z dvoch pízz, máte vyhrané
Uverejnené  02.10.23  v ,

Ak sa váš tím naje z dvoch pízz, máte vyhrané

Malé tímy pracujú efektívnejšie a dosahujú väčšie úspechy. Tvrdí to zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý sa v podnikaní riadi pravidlom dvoch pízz. Ak by jeho tím potreboval viac jedla, preorganizoval by ho.

Dve pizze pohodlne, bez pocitu preplnenosti alebo, naopak, hladu, dokáže na posedení skonzumovať šesť až desať ľudí. A presne takáto veľkosť tímu má byť ideálna.

S nápadom (výpočtom) prišiel Jeff Bezos a rovno ho aplikoval vo svojom podnikaní. Odvtedy ho do praxe implementovali desiatky iných zamestnávateľov. Aj niekoľko vedeckých tímov skúmalo skutočnú efektivitu pravidla dvoch pízz.

Výsledok? Tímy s počtom ľudí šesť až desať sú skutočne efektívnejšie, ako keď ich je na stretnutí čo len o jedného viac. Rovnako to platí aj pri menšom počte ľudí.

Viac hláv viac vie, ale...

Ako u vás vyzerajú pracovné stretnutia a porady? Sú efektívne, plnohodnotné a zároveň pre všetkých zúčastnených zmysluplné? Dostane sa každý k slovu? Je jeho slovo, názor, nápad braný vážne alebo sa stratí v záplavách slov ďalších kolegov? Naozaj sa zapájajú všetci alebo si to niektorí zamestnanci iba odsedia?

Všetky tieto otázky a prekážky sa strácajú, keď je na stretnutí toľko ľudí, koľko zje dve pizze. Vedia sa navzájom počúvať, dopĺňať, dávať protiargumenty – jednoducho celá debata je efektívna. A je jedno, či sa hodnotia výsledky predchádzajúceho obdobia alebo sa hľadá riešenie aktuálneho problému.

J. Bezos tvrdí, že všetky novinky, s ktorými Amazon v priebehu desaťročí prišiel, vznikli práve na stretnutiach tímov s malým počtom ľudí. Platí, že viac hláv viac vie, ale príliš veľa hláv spôsobuje chaos.

A čo vzájomná spolupráca?

To, samozrejme, nevylučuje potrebu a zmysluplnosť stretávania sa ľudí naprieč oddeleniami, teambuildingov ani ďalších HR aktivít smerujúcich ku vzájomnému spoznávaniu sa zamestnancov, utužovaniu kolektívu či posilňovaniu lojality voči zamestnávateľovi.

Je nesmierne dôležité, aby všetci zamestnanci zo všetkých oddelení vedeli o všetkých dôležitých veciach vo firme. Aby boli informovaní, cítili sa zapojení a súčasťou tímu. Na to okrem porád (s menšími tímami) slúžia práve firemné dni, rodinné dni či rôzne teambuildingové aktivity.

Dokonca aj počas nich sa dá aplikovať pravidlo dvoch pízz. Po spoločnom stretnutí, kde odznejú základné dôležité informácie, sa ľudia podelia do menších skupín, kde môžu ďalej diskutovať, prichádzať s nápadmi alebo sa spoznávať.

Väčšie tímy sú pomalšie, administratívne prekážky, ale aj medziľudské interakcie môžu všetky procesy spomaľovať a brzdiť. Naopak, interakcie v rámci menšieho tímu sú uvoľnenejšie, živšie, osobnejšie a rýchlejšie, čo podporuje kreativitu a spoluprácu.

Zamestnávatelia, ktorí vytvoria podmienky na stretávania sa tímov takých veľkých, že im stačia dve pizze, získavajú mnoho výhod v porovnaní s konkurenciou (inovácie, nové produkty a služby, ktoré sú na trh uvedené za relatívne krátky čas) a zároveň zvyšujú svoj kredit ako zamestnávateľ, pretože zamestnanci sa cítia dôležití a prínosní pre firmu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram