Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Prieskum Edenred: Obed v reštaurácii si môže dovoliť menej ľudí ako pred pandémiou
Uverejnené  02.06.23  v 

Prieskum Edenred: Obed v reštaurácii si môže dovoliť menej ľudí ako pred pandémiou

Po pandémii sa ľudia do reštaurácií vracajú iba pomaly. Prednosť dávajú obedom z domu. Príčinou už nie je strach z nákazy, ale cena obedov. Prieskum medzi podnikateľmi v gastrosektore ukázal, že kým vstupy vzrástli trojnásobne, ich tržby sú hlboko pod priemerom spred covidu.

Až 57 percent reštaurácií cíti výrazne nižšiu návštevnosť v čase obeda v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Nižšie tržby uvádza takmer 56 % reštaurácií. „Tieto dáta vychádzajú z prieskumu Edenred a považujeme ich za negatívnu správu,“ povedala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs z Edenred.

„Problémom je nielen pokles tržieb pre reštaurácie, ale tiež to, ako sa ľudia počas obeda stravujú, čo sa môže prejaviť na ich pracovnej výkonnosti a aj na ich zdraví.“

Chýba viac ako tretina

Dvadsať- až tridsaťpercentný pokles hostí cítia vo väčšine reštaurácií. Iba každá siedma prevádzka v prieskume, ktorý realizovala agentúra StemMark, uviedla, že má vyššiu návštevnosť ako pred pandémiou.

Reštaurácie sú síce relatívne spokojné s tým, že sa k nim hostia po pandémii vrátili aspoň čiastočne, ale pokles tržieb cítia výrazne a nad existenciou mnohých z nich visí otáznik. „Je to boj a nevieme, čo s tým budeme ďalej robiť,“ reagoval Andrej Sedlák, majiteľ gastroprevádzky.

Pokles tržieb je podľa ľudí z oblasti stravovania a hotelierstva spôsobený najmä tým, ako si ľudia zabezpečujú obed.

Až polovica z opýtaných ľudí v prieskume uviedla, že si jedlo nosí z domu, 18 percent si obed kupuje v supermarkete. V podnikovej kantíne sa stravuje 28 percent opýtaných. Jedlo v reštaurácii alebo formou donášky z reštaurácie si dopraje na obed 25 percent respondentov.

Ako dôvody však neuvádzali len preferovanie domácej stravy, ale aj zhoršenú finančnú situáciu slovenských rodín.

„Treba vnímať, že tu máme iné krízy, napríklad inflačnú krízu, ktorá spôsobuje už druhým rokom výrazný nárast cien, čo tiež vplýva na kúpyschopnosť Slovákov,“ potvrdil Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií.

„Všetky vstupy nám zdraželi trojnásobne, takže ani ľudia nemajú podľa mňa každý deň na to, aby si zaplatili denné menu,“ je presvedčený aj majiteľ gastroprevádzky Andrej Sedlák.

Vyšší príspevok na stravu

Situáciu čiastočne zlepšuje už druhé zvýšenie príspevku na stravu v tomto roku na 7,30 eura, ktoré je účinné od 1. júna 2023.

„Sme radi, že sa pri rastúcich cenách potravín podarilo toto opatrenie uviesť do života,“ povedala L. Bachratá z Edenred. Dodala, že zamestnávatelia majú možnosť prispievať aj vyššou sumou.

„Treba povedať, že príspevok stále nepokrýva plnú výšku bežnej ceny obedov,“ uzavrel prezident Asociácie hotelov a reštaurácií M. Harbuľák.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram