Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Ako nestratiť trpezlivosť pri hľadaní novej práce
Uverejnené  23.05.24  v 

Ako nestratiť trpezlivosť pri hľadaní novej práce

Trpezlivosť a nadhľad sú pri hľadaní práce rovnako dôležité ako poznanie, čo chcete robiť. Nájsť nové zamestnanie totiž netrvá pár dní, ale týždne až mesiace. Nie je ľahké byť odmietaný a vydržať. Ale je to potrebné, pokiaľ si chcete nájsť prácu, ktorá vám naozaj vyhovuje.

Zažíva to takmer každý, kto si hľadá prácu. Poslal už niekoľko desiatok životopisov, odpoveď na väčšinu z nich žiadna, jedna-dve pozvánky na pohovor, no nová práca je stále v nedohľadne.

„Aj napriek nízkej miere nezamestnanosti trvá hľadanie práce v priemere niekoľko mesiacov, nie týždňov. Uchádzači sa, pochopiteľne, môžu cítiť frustrovaní, a preto je vhodné hľadať spôsoby, ako si udržať sebavedomie v dobrej kondícii,“ je presvedčená Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Čo sa deje?

Dôvodov, prečo zamestnávatelia alebo personálne agentúry, kam uchádzači posielajú svoje životopisy, na záujem neodpovedajú, môže byť niekoľko. V prvom rade je to zrejme vysoký počet reakcií na pracovnú ponuku a primálo času na reakcie.

To, samozrejme, nikoho neospravedlňuje, slušnosť káže odpovedať, zareagovať. A keď sa tak nedeje, netreba si to brať osobne. Zostať nad vecou je jednou z ciest, ako si udržať nadhľad, sebavedomie aj trpezlivosť.

„Častou chybou uchádzačov o prácu je to, že posielajú ten istý životopis ako reakciu na všetky pracovné ponuky, ktoré ich zaujali. Vždy sa však oplatí venovať detailom v životopise tak, aby čo najviac korešpondovali s požiadavkami na obsadzovanú pozíciu,“ poradila L. Bachratá.

Ako byť nad vecou?

Pri hľadaní práce určite nastane aj situácia, že vás pozvú na pohovor. Po prvom, prípadne až druhom kole je však jasné, že ste neuspeli. „Toto nie je najšťastnejší pohľad na situáciu, pretože to, že uchádzač prácu nezískal, neznamená, že neuspel. Len niekto viac vyhovoval požiadavkám. Opäť to netreba brať osobne. Dá sa na to pozrieť dokonca aj tak, že je dobre, že ho nevybrali, lebo pokiaľ práca nebola celkom pre neho, nebol by v nej spokojný,“ pokračuje L. Bachratá v návode, ako pri dlhom hľadaní práce neklesať na duchu.

Podľa personalistov je každý absolvovaný pohovor, hoci na jeho konci nie je pracovná zmluva, veľmi cennou skúsenosťou, ktorá človeka pri hľadaní práce posúva ďalej. Postupne zisťuje, aké otázky môže očakávať, ako sa na ne dá odpovedať, ako reagovať v rôznych situáciách.

Niektorí radia nacvičovať si pohovor aj doma, buď s rodinnými príslušníkmi, ktorí kladú otázky, alebo len tak v súkromí pred zrkadlom. Takýto nácvik dodáva uchádzačovi viac istoty.

Pravdivosť a diplomacia

Dôvodom, prečo zamestnávatelia nereagujú na životopis alebo prečo uchádzač neprejde do ďalšieho kola pracovného pohovoru, môžu byť aj nepravdy, polopravdy alebo dokonca úplné lži v životopise. Každý z nás chce pri hľadaní práce vyzerať čo najlepšie, skúsene, múdro – chce sa „predať“.

Ale ak kvôli tomu uvádza v životopise veci, ktoré nie sú pravdivé, namiesto toho, aby sa dostal do užšieho výberu, sa diskvalifikuje. „Skúsený personalista dokáže takého nepresnosti odhaliť buď už zo životopisu, alebo najneskôr na pohovore. Preto odporúčame uvádzať v životopise aj v motivačnom liste iba reálne skutočnosti a fakty,“ radí odborníčka z Edenred. Diplomatické odpovede odporúča v prípade otázok, ktoré by na pracovnom pohovore ani nemali zaznieť, pretože sa dajú považovať za diskriminačné. Na otázky o tom, koľko máte rokov, aké sú vaše rodinné pomery a rodinné plány do budúcnosti, či na otázky o vierovyznaní, sexuálnej orientácii a mieste bydliska, sa dá odpovedať napríklad tak, že to nie je relevantné, pretože to nesúvisí s náplňou práce.

Trpezlivosť prácu prináša

V procese hľadania si novej práce je veľmi dôležité nestratiť trpezlivosť a nevzdať to. Pretože základom úspechu pri hľadaní je získanie takej práce, ktorá vás bude baviť a napĺňať.

„Odporúčame čas hľadania využiť v maximálnej možnej miere pre seba. Najmä ak nepracujete, je to ideálna možnosť ďalej sa vzdelávať, rozširovať si skúsenosť, ponúknuť svoje sily niekde ako dobrovoľník alebo si naozaj oddýchnuť,“ radí L. Bachratá.

Dlhodobé neúspešné hľadanie práce podkopáva sebavedomie a môže viesť až k vyhoreniu, preto je mimoriadne dôležité dbať o psychohygienu a starať sa o svoje duševné aj fyzické zdravie.

Udržať si psychiku aj telo v dobrej kondícii pomáha pravidelný pohyb a venovanie sa aktivitám, ktoré prinášajú radosť, naplnenie či uspokojenie. Popritom pomáha nestrácať zo zreteľa svoj cieľ, stále sledovať ponuky, a to nielen na pracovných portáloch, ale aj na sociálnych sieťach. Treba využiť aj sieť svojej rodiny a známych. A niekedy sa dá práca nájsť aj tak, že oslovíte priamo zamestnávateľa, ku ktorému vás to ťahá.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram