Projekt FOOD - odporúčania pre reštaurácie

Zapojte aj Vašu reštauráciu do európskeho projektu FOOD a dajte o tom vedieť všetkým stravníkom!

Vedeli ste, že už 130 miliónov Európanov trpí obezitou? Žiaľ, aj Slovensko sa zaraďuje ku krajinám s vysokým výskytom nadváhy. Vo väčšine prípadov za to môžu zlé stravovacie návyky. Staňte sa súčasťou európskeho projektu FOOD a pomôžte Slovákom začať sa lepšie stravovať - napríklad vo Vašej reštaurácii!

Projekt FOOD Vám v spolupráci s partnermi a odborníkmi vo výžive prináša niekoľko jednoduchých základných rád, ako "odľahčiť" ponuku jedál vo Vašej reštaurácii a pridať sa medzi vybrané trendové reštaurácie v rámci medzinárodnej siete FOOD reštaurácií.

FOOD–odporucania pre restauracie

Európsky projekt FOOD vznikol začiatkom roka 2009 primárne ako reakcia na neustále narastajúci problém obezity v Európe so zámerom podporovať vyváženú stravu a zdravý životný štýl. Jeho základnými cieľmi je zlepšovať nutričné hodnoty jedál ponúkaných v reštauračných zariadeniach a zvyšovať povedomie spotrebiteľov v oblasti každodenného stravovania. Koordinátorom projektu je spoločnosť Edenred a odborným partnerom projektu na Slovensku je Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Viac informácií o projekte, jeho cieľoch i partneroch projektu tu.

Prečo sa zapojiť do projektu? >>

V prípade záujmu zapojiť sa do medzinárodnej siete FOOD reštaurácií, prosím, neváhajte nás kontaktovať telefonicky na 02/50 707 324 alebo e-mailom na rozvojsiete-sk@edenred.com

FOOD - odporúčania pre reštaurácie

1. Používať zdravšie spôsoby varenia, ako napr. na pare, v rúre alebo na grile.
2. Ponúkať možnosť polovičných porcií jedál.
3. Nedávať na stôl soľničku.
4. Poskytnúť aj produkty a alternatívy jedál na báze celozrnnej múky, celozrnných cestovín a pod., napr. na požiadanie podávať celozrnný alebo ražný chlieb.
5. Omáčku podávať osobitne.
6. Umožniť hosťom jesť viac čerstvej zeleniny. Napríklad nechať na tanieri priestor pre šalát alebo podávať šalát ako prvý, či podávať ho priamo na tanieri.
7. Ako nápoj poskytnúť hosťom pitnú vodu.
8. Zaradiť do ponuky nízkotučný dressing a olivový olej.
9. Ako dezert častejšie podávať čerstvé ovocie, ovocný alebo mliečny dezert.
10. Ponúkať možnosť výberu rôznych príloh ku všetkým jedlám – aj k dennému menu.
11. Ponúkať viac jedál z mäsa s nízkym obsahom tuku, napr. hydinu, hovädzie.
12. Pri jedlách uvádzať aj energetickú hodnotu v KJ (napr. koľko kalórií majú jednotlivé zložky daného jedla).

Odporúčania pre zamestnancov nájdete tu.